Προσμένοντας την καινούργια χρονιά (του Χάρη Αγγελογιάννη)

Προσμένοντας την καινούργια χρονιά

Κάποιες σκέψεις μας γυροφέρνουν τέτοιες μέρες, αυτές τις ώρες. Τις ώρες που πλησιάζει να αλλάξει η χρονιά.
 
Πόσες φορές δεν πείσαμε τους εαυτούς μας πως θ’ αλλάξουμε κι εμείς; Πως (γι’ άλλη μια φορά) θα γινόμασταν καλύτεροι και πόσες δεν διαψευστήκαμε. Αμείλικτος παρατηρητής ο χρόνος, μάρτυρας σιωπηλός, όλα τα κατέγραψε στις εποχές που κύλησαν. Και πάντα θα τα καταγράφει.
 
Μήπως τώρα, με την καινούργια χρονιά, ήρθε η ώρα να ξαναβρούμε το άστρο μας; Την ξεχασμένη ελπίδα μας; Να καρπίσουν τα όνειρά μας; Και να πάψουν να γίνονται άλεσμα στα δόντια της μυλόπετρας. Ποιας μυλόπετρας; Μα αυτής του χρόνου που αλέθει τα πάντα κι αφήνει τη λησμονιά να τα σκεπάζει.
 
Καινούργια χρονιά. Θα βάλουμε μπροστά να δώσουμε ζωή σε φρέσκιες ιδέες. Δεν ζητάμε πολλά. Δεν είναι πια το όνειρο της νιότης μας να γίνουμε πλούσιοι, να ζήσουμε χίλια χρόνια. Όλοι το επιζητούσαμε κάποτε, ας μην κρυβόμαστε. Μακάρι η ζωή να ήταν έτσι, να είναι όλοι ευτυχισμένοι, αλλά δεν είναι. Ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ.
 
Περνώντας ο καιρός συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τις σταθερές αξίες. Γίναμε σοφότεροι πια και καταλάβαμε τι φέρνει την ευτυχία. Να προσδοκάμε την ανθρώπινη επικοινωνία κι επαφή. Την οικογένεια, τους φίλους, τους γνωστούς. Αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένο και σε βοηθούν να πορευτείς σε δύσκολους καιρούς.
 
Κι αφού επιβιώσαμε ως εδώ, να ελπίζουμε πως το ίδιο θα συμβεί και του χρόνου. Υγιείς και δημιουργικοί.
Κι ας ανατρέξουμε στα λόγια του ποιητή, του Νικηφόρου Βρεττάκου:
 
να γίνει το όνειρο…
να ανατείλουν δυο ήλιοι μαζί στο στερέωμα
ο ένας μέσα από την άβυσσο του σύμπαντος
ο άλλος μέσα από την άβυσσο των ανθρώπων
ας μη ζητήσουμε πολλά από τον νέο χρόνο
την καλή αντάμωση μόνο…
 
Καλή χρονιά!
 
Χάρης Αγγελογιάννης
 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*